سنگک نوعی نان است که روی بستری از سنگ ها (ریگ) در تنور مسطح طبخ میشود. (سنگک: سنگ + ک (ک تصغیر) است). سنگک نانی است که هماکنون فقط در ایران است بنا براین میتوان آن را نان ملی ایران نامید. نان سنگک در قدیم نان طبقه اشراف یا نظامیان بودهاست و سنگکیها نانواییهای فصلی بودهاند بیشتر در زمستان و ماه رمضان پخت میکردهاند و از نظر گستردگی هیچگاه به اندازه نان تنوری و نان تافتون (تفتو) همه جا و فراگیر در همه ایران نبودهاست.
در آشپزی ایرانی همراه ما باشید
در قدیم نان خشکی تنوری پر دوامترین نان ایران بودهاست و حتی تا چند ماه سالم و خوشمزه باقی میماندهاست. نان سنگک نیز یک نوع نان نازک تنوری است که بیشتر عشایر آن را روی تابه فلزی و بر روی آتش درست میکنند. سادهترین نان نان کماج بوده که تکهای خمیر را داخل آتش کرسی یا خاکستر آتش قرار میدادهاند.
فواید نان سنگک:
1.نان سنگک حاوی سطح بالایی از ویتامین ها، کلسیم، پروتئین و آهن است.
2.نان سنگک به دلیل داشتن مقدار زیادی فیبر، هضم آسانی داشته و بسیار مورد توجه متخصصان تغذیه است.
3.نان سنگک برای کودکان نیز بسیار خوب است، مخصوصاً در دورانی که سلول های عصبی در حال رشد هستند، آهن موجود در نان سبوسدار سبب باهوشی و رفتار خوب کودکان میشود.
4.چون برای نان سنگک بیشتر از آرد کامل استفاده میشود و آرد کامل، ویتامینها و املاح آن حفظ شده است بیشتر به مصرف این نان توصیه میشود.
5.نان سنگک به دلیل اینکه فیبر زیادی دارد، هضم آن آسان است و از ارزش غذایی بالایی برخوردار است.
6.مغذی بودن و قابلیت سیرکنندگی دارد.
7.موجب ثابت ماندن میزان قند خون شده و به بهبود حال افراد دیابتی کمک میکند.
8.به پیشگیری از افسردگی و استرس کمک میکند.
منبع: پانو