واویشکا نیز همچون کشک بادمجان، میرزاقاسمی، قلیه ماهی و … از دسته غذاهای سنتی بسیار پر طرفدار است. اما آیا می دانید که واویشکا غذای کدام شهر است؟ واویشکا یکی از دسته غذاهای محلی شمالی- گیلانی است که در مناطق رشت، صومعه سرا، ضیابر و دیگر شهر های شمال کشور یکی از دسته غذاهای محبوب و بسیار پر طرفدار می باشد. واویشکا در مدل های مختلف و با مواد اولیه متفاوتی تهیه می شود و یک خوراک بسیار خوشمزه و شبیه به جغور بغور است. از مدل های معروف این غذای محلی و البته مجلسی خوشمزه گیلانی می توان به واویشکا گوشت، واویشکا مرغ، واویشکا اردک، واویشکا بادمجان و جگر اشاره کرد.

 

Image result for ‫واویشکا‬‎

طرز تهیه انواع مدل از واویشکا شمالی

واویشکا در واقع یکی از دسته غذاهای روسی است که پس از حمله روس ها به ایران وارد کشور ما شد. از جنگ جهانی دوم به بعد این غذا در مناطق شمالی و به خصوص در گیلان طرفداران زیادی را به خود اختصاص داد که بعد ها مدل های متفاوتی از این نوع غذا در شهر های مختلف تهیه گردید و به همین علت هم اکنون مدل های مختلفی از این غذا طبخ می شود. در ادامه این مطلب می توانید انواع مختلفی از دستور پخت واویشکا شمالی را آموزش ببینید.

 
طرز تهیه انواع مدل از غذاهای گیلانی

طرز تهیه واویشکا جگر

اصیل ترین نوع از واویشکا که فقط در مناطق شمالی طبخ می گردد واویشکای جگر است که کاملا شبیه به جغور بغور خودمان می باشد! برای طبخ این غذای محلی خوشمزه نیاز به مواد زیر خواهید داشت:

  1. جگر گوسفندی ۱/۲ عدد
  2. زردچوبه به میزان لازم
  3. پیاز ۱ عدد
  4. روغن به میزان لازم
  5. جگر سفید گوسفند ۱/۲ عدد
  6. دل گوسفند ۱/۲ عدد
  7. گوجه فرنگی ۱ عدد
  8. رب گوجه فرنگی ۲ قاشق غذاخوری
  9. آب به میزان لازم
  10. نمک به میزان لازم
  11. فلفل سیاه به میزان لازم
  12. زعفران دم کرده ۱ قاشق غذاخوری
  • طرز تهیه واویشکا جگر گوسفندی به این شکل است که باید ابتدا پیاز را به سلیقه خود خرد کرده و در روغن تفت دهید.
  • حالا دل و جگر گوسفند را به آن اضافه کرده و اجازه دهید تا با پیاز کمی تفت خورده و آب آن کشیده گردد.
  • در این مرحله مقداری رب گوجه فرنگی را اضافه کرده و به آنها نمک و فلفل سیاه و زعفران بزنید.
  • روی مواد خود را آب جوش بریزید و اجازه دهید تمام مواد با شعله کم خوب بپزند.
  • اصل این غذا کمی ترش است، پس برای تهیه این غذای خوشمزه می توانید از مقداری آب غوره استفاده کنید.
  • به جای رب می توانید از مقداری پوره گوجه فرنگی نیز استفاده کنید.
  • بهتر است جگر سفید ابتدا پخته و سپس خرد گردد.

طرز تهیه واویشکا جگر مرغ | طرز تهیه واویشکا سنگدان

  • دل، جگرو سنگدان مرغ همگی۵۰۰ گرم
  • پیاز بزرگ ۱ عدد
  • رب گوجه فرنگی ۴ قاشق
  •  نمک، فلفل و زردچوبه و ادویه های دلخواه به میزان لازم
 
طرز تهیه جغول بغول رشتی
  1. برای تهیه واویشکا سنگدان و دل و جگر مرغ ابتدا باید مواد گوشتی خود را به خوبی بشویید و سپس آنها را برای مدت زمان 2 دقیقه داخل آب جوش که کمی درون آن را نمک ریخته اید بریزید. این کار منجر می شود تا تلخی جگر مرغ از آن گرفته شود.
  2. سنگدان به دلیل آنکه دیر پز تر از جگر مرغ است می تواند مدت زمان بیشتری را در آب جوش بماند.
  3. پس از آبکش کردن دل و جگر، پیاز را سرخ کرده و پس دل و جگر مرغ را به آن اضافه کنید.
  4. حالا ادویه ها را همراه با رب اضافه کنید و کمی تفت دهید.
  5. می توانید به این مواد کمی پوره گوجه فرنگی نیز اضافه کنید.
  6. این غذای خوشمزه با نان سرو شده و طعم بسیار خوبی خواهد داشت.

طرز تهیه واویشکا بادمجان

واویشکا بادمجان دارای دو طریقه پخت می باشد که در ادامه می توانید هر دو روش را آموزش دیده و از خوردن آن لذت ببرید. برای تهیه روش اول به مواد زیر نیاز خواهید داشت :

  • بادمجان 2 عدد
  • گوشت چرخ کرده 200 گرم
  • گوجه فرنگی 3 عدد
  • قارچ 5 عدد
  • پیاز 1 عدد
  • سیر 3 حبه
  • سیب زمینی 1 عدد
  • فلفل دلمه ای 1 عدد
  • رب گوجه فرنگی 2 قاشق غذاخوری
  • شوید خشک 1/2 قاشق غذاخوری
  • نمک و فلفل به مقدار لازم
  1. در روش اول باید بادمجان ها را پوست کنده و به شکل مکعب های ریزی خرد کنید. سپس بادمجان های تلخی گرفته را در روغن سرخ کنید.
  2. در ظرفی دیگر پیاز، سیر، گوشت چرخ کرده، فلفل دلمه ای، قارچ و گوجه فرنگی را به شکل مایه ماکارونی طبخ کنید. زمانیکه مواد به خوبی با یکدیگر مخلوط و طبخ شدند نمک و فلفل به همراه رب و شوید را به آن اضافه کرده و برای مدت زمان کوتاهی با یکدیگر تفت دهید.
  3. حالا سیب زمینی را که به شکل مکعبی خرد و سرخ کرده اید را همراه بادمجان به مواد اضافه کرده و آنها را با یکدیگر مخلوط کنید.
  4. پس از مخلوط شدن تمامی مواد آن را می توانید همراه با برنج و یا نان سرو کنید.

 در آشپزی ایرانی همراه ما باشید

غذای واویشکا بادمجان

روش دوم :

در روش دوم نیاز به مواد اولیه زیر خواهید داشت :

  • بادمجان یک کیلو
  • پیاز 2 عدد متوسط
  • تخم مرغ 2عدد
  • رب گوجه 2 قاشق غذاخوری
  • نمک وفلفل وزردچوبه به میزان لازم
  • روغن برای سرخ کردن
  1. در این روش باید ابتدا بادمجان ها را به صورت مکعب خرد کرده و سرخ کنید.
  2. حالا پیاز را سرخ کرده و با بادمجان ا مخلوط کنید.
  3. به این مواد رب گوجه فرنگی و ادویه ها را اضافه کرده و برای مدت زمان کوتاهی رب را با مابقی مواد تفت دهید.
  4. در مرحله آخر تخم مرغ ها را اضافه کرده و اجازه دهید تا تخم مرغ و مواد به خوبی پخته شود.
  5. می توانید این مواد را از داخل تابه به روی دیگر برگردانید تا هر دو طرف آن برشته شود.

طرز تهیه واویشکا با سیب زمینی و گوشت چرخ کرده

این نوع از واویشکا شباهت زیادی به مواد ماکارونی دارد. برای تهیه واویشکا گوشت چرخ کرده خوشمزه نیاز به مواد اولیه زیر خواهید داشت:

  • سیب زمینی 3 عدد
  • پیاز ۱ عدد
  • گوشت چرخ کرده ۲۰۰ گرم
  • گوجه فرنگی ۳ عدد
  • رب 1 قاشق
  • نمک  فلفل، کاری و زرد چوبه و تخم گشنیز به میزان لازم
  • آبغوره مقداری در صورت تمایل
  • تخم مرغ دو عدد در صورت تمایل
 
طرز تهیه انواع مدل از واویشکای مرغ و گوشت
  1. برای تهیه این غذا باید ابتدا پیاز را تفت داده و سپس گوشت چرخ کرده را به آن اضافه کنید.
  2. پس از تفت خوردن مواد باید ادویه ها را همراه پوره گوجه فرنگی  و رب به گوشت اضافه کرده و اجازه دهید تا پوره آب پس داده و با مواد گوشتی شما تفت داده شود.
  3. سیب زمینی ها را به صورت مکعبی سرخ کنید و در این مرحله به مواد گوشتی اضافه کنید و مخلوط کنید.
  4. حالا بلافاصله تخم مرغ را شکسته درب ظرف را بگذارید تا تخم مرغ ها بپزند.
  5. اگر علاقمند به آشپزی هستید و تمایل به تهیه واویشکا سویا دارید، می توانید در دستور بالا به جای گوشت چرخ کرده از سویا استفاده کنید.

طرز تهیه واویشکا روسی | واویشکا گوشت

واویشکا گوشت تکه ای اصیل ترین نوع از واویشکا روسی است که از ابتدا وارد کشور ما شد. برای تهیه این غذای خوشمزه نیاز به مواد لازم زیر خواهید داشت:

  • گوشت خورشتی 500 گرم
  • پیاز 1 عدد بزرگ
  • آبغوره به مقدار لازم
  • نمک، تخم گشنیز، زعفران، فلفل و زردچوبه به مقدار لازم
  • گوجه پوره شده 3 عدد
  • رب 1 قاشق
 
طرز تهیه انواع مدل از واویشکا با جگر سفید
  1. برای تهیه این غذا کاملا به شکل پخت چلو گوشت عمل کنید!
  2. ابتدا پیاز را تفت داده و سپس گوشت گوسفندی را به آن اضافه کنید و اجازه دهید تا به خوبی با یکدیگر تفت بخورند.
  3. زردچوبه و فلفل و تخم گشنیز را به گوشت اضافه کرده تفت دهید.
  4. حالا پوره گوجه را همراه رب به مواد اضافه کرده و به خوبی تفت دهید.
  5. مقداری آب بر روی گوشت بریزید و اجازه دهید تا گوشت کاملا پخته شود.
  6. در اواخر پخت کمی آبغوره را همراه زعفران دم کرده به مواد اضافه کنید.
  7. اجازه دهید آب گوشت کشیده شود و در نهایت یک آب غلیظ در اختیار داشته باشید.
  8. می توانید در کنار این غذا از سیب زمینی سرخ شده نیز استفاده کرده و آن را همراه با برنج یا نان سرو کنید.

طرز تهیه واویشکا مرغ

یکی از ساده ترین و سریع ترین مدل های واویشکا محلی طبخ آن با استفاده از مرغ، ادرک و یا مرغابی خواهد بود که به سادگی و در مدت زمان کمی طبخ می شود. برای تهیه این نوع از خوراک خوشمزه نیاز به مواد اولیه زیر خواهید داشت:

  • چند تکه سینه مرغ، اردک و یا مرغابی
  • ۳ عدد پیاز
  • ۳ حبه سیر
  • ۵ عدد گوجه فرنگی رنده شده
  • نمک، کاری، فلفل سیاه و قرمز، زردچوبه، پودر تخم گشنیز ب میزان لازم
  • آبغوره و یا گرد غوره کمی
  • رب به مقدار لازم
 
آموزش پخت انواع مدل واویشکا مرغ ترش
  1. بهتر است گوشت مرغ، اردک و یا مرغابی که در این غذا استفاده می کنید را به شکل مکعبی و ریز خرد کنید. به این شکل هم غذای شما ظاهر دلچسب تری خواهد داشت و هم به سرعت آماده خواهد شد.
  2. حالا پیاز را کمی تفت داده و سپس گوشت مرغ خود را اضافه کنید.
  3. زمانیکه گوشت کمی با پیاز تفت داه شد باید سیر خرد شده را نیز اضافه کنید و در حدیکه فقط بوی سیر بلند شود آن را تفت دهید. حالا کمی آب بر روی مواد ریخته و اجازه دهید تا گوشت اردک و یا مرغابی شما پخته شود.
  4. در این مرحله ادویه ها را همراه با آبغوره و پوره گوجه فرنگی و رب اضافه کنید و به خوبی تفت دهید.
  5. برای داشتن واویشکا مرغ و قارچ می توانید به این ترکیب ورقه های قارچ نیز اضافه کنید و باید در همان ابتدا همراه با گوشت مرغ قارچ ها را نیز تفت دهید.
  6. در این غذا به جای آبغوره می توانید از رب انار نیز کمی استفاده کنید. با این شرایط شما یک واویشکا مرغ با رب انار خوشمزه در اختیار خواهید داشت.
  7. اگر تمایل به فراگیری طرز تهیه واویشکا مرغ با سیب زمینی را دارید لازم است بگویم که برای تهیه این نوع از واویشکای مرغ خوشمزه تنها لازم است تا سیب زمینی را مکعبی خرد کرده و سپس با مواد خود مخلوط کنید.

طرز تهیه واویشکا سبزیجات

آیا واویشکا غذای رژیمی است؟ اگر تا به اینجای مطلب را به خوبی خوانده باشید الان دقیقا متوجه شده اید که طرز تهیه واویشکا با مواد مختلف از یک رویه خاصی پیروی می کند. شما در تهیه واویشکا یک سری مواد اصلی در اختیار دارید و یک سری مواد لازم متغیر که به صورت گوشت تکه ای، دل و جگر، سویا، گوشت مرغ، گوشت اردک و مرغابی و … می باشند. اما به سلیقه خود می توانید از انواع سبزیجات در پخت این غذا استفاده کنید که در این حالت با تغییر در مواد لازم قادر هستید تا یک غذای رژیمی خوشمزه و البته گیاهی در اختیار داشته باشید.

 
ایده پخت واویشکای گیاهی بادمجان

مواد لازم برای واویشکا گیاهی:

  • قارچ
  • فلفل دلمه ای
  • ذرت
  • پیاز
  • سویا در صورت دلخواه
  • پیازچه
  • سیب زمینی مکعبی سرخ شده و یا آب پز
  • پوره گوجه فرنگی
  • نمک، فلفل، زردچوبه و یک عدد قرص عصاره گوشت
  • روغن زیتون کمی

برای تهیه واویشکای گیاهی تنها کافیست مواد اولیه خود را به هر میزانی که دلخواه شماست با یکدیگر تفت داده و به آن ادویه و پوره گوجه فرنگی اضافه کنید و آن را با نان و یا برنج سرو کنید.

طرز تهیه واویشکا سیرابی

سیرابی در نگاه اول شاید شما را به یاد بویی بسیار بد انداخته و از خوردن آن صرف نظر کنید. اما اگر از طرفداران سیرابی و شیردان باشید پس حتما از درست کردن و خوردن این غذای لذت خواهید برد.

  • سیرابی و شیردان پاک کرده
  • سیر چند حبه
  • پیاز
  • نمک، فلفل، زردچوبه، چوب دارچین، برگ بو و تخم گشنیز
  • پوره گوجه فرنگی
  • رب
 
طرز تهیه واویشکای میگو برای شام
  1. برای تهیه این نوع از خوراک واویشکا ابتدا سیرابی و شیردان را با برگ بو، چند عدد پیاز، چند حبه سیر، و چوب دارچین و فلفل بپزید. پس از پخت آن را توسط قیچی به اندازه های مکعبی ریز خرد کنید.
  2. حالا بسته به اندازه سیرابی یک تا چند عدد پیاز را سرخ کرده و سیرابی ها را به آن اضافه کنید.
  3. یک تا دو حبه سیر را به سیرابی اضافه کنید و اجازه دهید تا سیر کمی تفت خورده و بوی آن آزاد شود.
  4. در این مرحله پوره گوجه فررنگی را همراه با نمک، زردچوبه، فلفل و تخم گشنیز به مواد اضافه کنید و اجازه دهید تا پوره گوجه فرنگی کمی آب خود را از دست بدهد.
  5. در مرحله آخر رب اضافه کنید و پس از کمی تفت خوردن شعله را خاموش کنید.

طرز تهیه واویشکا میگو | واویشکا ماهی

واویشکای گوشت میگو و ماهی نیز یک ترکیب بسیار خوشمزه از غذای شمالی و جنوبی به حساب خواهد آمد. نکته مهم در واویشکای میگو این است که برای جلوگیری از سخت شدن گوشت میگو باید آن را 5 دقیقه آخر به مواد دیگر اضافه کنید. آب پرتقال موجود در این دستور نیز کمک می کند تا خواص میگو پس از پخت حفظ گردد.

  • میگو یا ماهی نیم کیلو
  • پیاز 1 عدد متوسط
  • قارچ نیم کیلو
  • گوجه یک کیلو
  • لیمو ترش تازه 1 عدد
  • نمک و فلفل و زردچوبه
  • زنجبیل تازه مقداری
  • سیب زمینی متوسط 2 عدد
  • آب پرتقال طبیعی ملس یک فنجان در صورت تمایل
 
نحوه پخت انواع مدل از غذای سنتی و محلی گیلانی
  1. برای تهیه واویشکای میگو ابتدا پیاز را خرد کرده و همراه با قارچ های ورقه شده تفت می دهید.
  2. سپس پوره گوجه فرنگی را همراه آب پرتقال تازه و ادویه ها به مخلوط بالا اضافه می کنیم تا آب گوجه ها کشیده شود.
  3. در این مرحله باید سیب زمینی های نگینی خرد شده و سرخ شده را اضافه کرده و مواد را به خوبی مخلوط کنید.
  4. در 5 دقیقه آخر میگو ها را همراه با آب لیمو ترش تازه به مواد اضافه کرده و سرو کنید.
  5. در این غذا می توانید از ماهی های ریز برش خورده و یا تن ماهی نیز استفاده کنید. در صورت استفاده از تن ماهی و یا ماهی آب پرتقال باید حذف گردد. به یاد داشته باشید برای واویشکای ماهی حتما از ماهی هایی استفاه کنید که گوشت نرمی ندارند.

سبزی واویشکا چیست؟

در برخی از مدل های تهیه واویشکا از شوید و گشنیز تازه نیز استفاده خواهد شد. اما در حالت کلی غذای واویشکا دارای سبزی خاصی نمی باشد.


منبع:آریسته